Door Rieke van Valen

Vandaag wordt een vrolijke dag voor een aantal bewoners van de Merwebolder. Zij gaan naar de kerk. En niet zomaar een kerkdienst, een speciale kerkdienst met veel muziek en een mooi verhaal. Het is in de Maranathakerk van Sliedrecht. Chauffeur Jan, bijrijderJaap, die ook interesse heeft als chauffeur en Jannie die over de juiste EHBO-papieren beschikt gaan de mensen van de Merwebolder ophalen met de rolstoelbus van de afdeling Sliedrecht van het Rode Kruis. Ik mag met hen meerijden om de sfeer te proeven.

Het is een zonnige, wat frisse dag. Ik ben een beetje vroeg, maar al snel zie ik de anderen aan komen lopen. Jannie ken ik inmiddels al, maar de andere twee nog niet. Voor de twee bijrijders is het vandaag de vuurdoop. Zij rijden voor de eerste keer mee. Ook Jan zit nog vrij recent op de bus. Hij laat Jaap en Jannie zien hoe het klik-systeem, waarmee de stoelen in de bus  in- en uitgeklapt kunnen worden, werkt. Het systeem is vrij eenvoudig, maar er moet natuurlijk wel even mee geoefend worden. Als Jaap en Jannie het onder de knie hebben, gaan we op weg naar de Merwebolder. De eerste die opgehaald wordt, is Wiebe. Net als de andere twee bewoners heeft hij een meervoudige handicap. Jaap neemt rustig de tijd om Wiebe veilig naar binnen te loodsen. Als Wiebe stevig in zijn gordels zit en de rolstoel vastgeklikt is, halen we de twee andere bewoners op.  ‘We gaan zingen!’  roept Ria blij. ‘In de kerk!’ Op Wiebes rolstoeltafeltje liggen bellenkrans en sambaballen al klaar om zichzelf straks mee te begeleiden.

Ritje met de rolstoelbusTerwijl we op weg gaan naar de kerk, vertelt Jan hoe mooi hij deze invulling van de zondag vindt. ‘Het is dankbaar werk.’ Achter hem krijgt hij bijval van de twee bijrijders.       Bij de Maranathakerk staan al vrijwilligers klaar om de bewoners naar de kerk te begeleiden. Busjes rijden af en aan. Jan, Jannie en Jaap komen weer in actie om Wiebe, Ger en Ria veilig uit de bus te leiden. Jan is blij dat hij zijn zondagse kleren niet aan heeft. ‘Door de rolstoelen blijven ze toch niet netjes.’ Niemand die ernaar kijkt, vandaag.

De bus is leeg;  tijd voor mij om naar huis te gaan. Jammer dat ik een afspraak heb, bedenk ik me. Ik had best graag zo’n speciale kerkdienst mee willen maken. Gelukkig is de bus nog nieuw, dus voorlopig zal deze rit er wel blijven.  Wie weet, de volgende keer?

INLOGGEN LEDEN

Bent u een lid van de afdeling Sliedrecht, dan kan u hier inloggen en/of registreren om in te loggen.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wie is online

We hebben 49 gasten en één lid online

Ga naar boven