Het Rode Kruis is een internationale hulporganisatie die opkomt voor mensen in nood, waar ook ter wereld.Mensen die slachtoffer zijn van oorlogen of rampen, maar ook mensen die zich door omstandigheden in een kwetsbare positie bevinden en daarom extra hulp nodig hebben. Oudere mensen bijvoorbeeld en mensen met een handicap of chronische ziekte. 


De geschiedenis van het Rode Kruis gaat terug tot 1862. Henry Dunant, een Zwitserse zakenman, was toen toevallig getuige van de ellende op het slagveld bij Solferino (Italië), waar strijdende partijen hun gewonden hadden achtergelaten. Dunant verleende niet alleen hulp, maar besloot ook om zijn bevindingen naar buiten te brengen.

En met succes.

Vlak nadat zijn boek uitkwam, werd het Comité voor hulpverlening aan militairen opgericht, waarvoor Dunant zelf het voortouw nam. Doel van dit comité was om oorlogsslachtoffers te helpen, ongeacht van welke partij ze waren. In 1863 stelde het comité met zestien landen richtlijnen vast voor hulpverlening aan en bescherming van mensen in oorlogstijd. Daarmee ontstond het Internationaal Comité van het Rode Kruis.

Veel mensen kennen het Rode Kruis vanwege het embleem. Onder dit embleem opereren talrijke Rode Kruisverenigingen in uiteenlopende landen. In veel islamitische landen wordt echter het embleem de Rode Halve Maan gebruikt.


Iedere vereniging biedt in het eigen land de hulp die noodzakelijk is. Dat hulpaanbod is compleet afgestemd op de omstandigheden en behoeften van dat specifieke land. Al die nationale verenigingen maken deel uit van een internationaal netwerk. Binnen dit netwerk voorzien zij ook elkaar van hulp. Deze bundeling maakt het Rode Kruis tot een krachtige organisatie waarop mensen al decennia lang kunnen rekenen.

Het Rode Kruis bestaat voornamelijk uit vrijwilligers en het is de samenleving die met giften deze hulporganisatie grotendeels financiert.

De internationale beweging van het Rode Kruis is gebouwd op een aantal grondbeginselen zoals neutraliteit en onpartijdigheid. Die vormen het geweten van de organisatie en de leidraad in het werk.

Op 19 juli 1867 tekende Koning Willem III een Koninklijk Besluit tot oprichting van een nieuwe instelling: “Eene Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog”. In 1895 werd de naam veranderd in: “Vereniging Het Nederlandse Rode Kruis”. Een benaming die nu nog steeds gebruikt wordt.

INLOGGEN LEDEN

Bent u een lid van de afdeling Sliedrecht, dan kan u hier inloggen en/of registreren om in te loggen.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wie is online

We hebben 42 gasten en geen leden online

Ga naar boven